България през 2014 година: Спортните успехи

106039
България през 2014 година: Спортните успехи

България имаше своите спортни успехи през 2014 г. За пореден път спортистите ни доказаха, че с дух и труд могат да се мерят с най-добрите в света.

Григор Димитров

Сезон 2014 се превърна в звездното представяне до този момент за първата ни ракета при мъжете Григор Димитров. Венец на представянето му бяха завоюваните три титли през годината, на три различни настилки – Акапулко (хард), Букурещ (клей) и Куинс (трева) плюс влизането в топ 10 на мъжката ранглиста, където успя да стигне до номер 8. В края на годината Димитров завърши на 11-то място.

Кои бяха пиковите моменти през годината за талантливия българин? Още в самото начало на сезона той зарадва всички ни с достигането на четвъртфиналната фаза на Australian Open. Там Григор загуби с 1:3 сета от световния номер едно по това време Рафаел Надал.

Доброто представяне на първия турнир от Големия шлем беше трансформирано в най-големия успех по отношение на титлите досега за Григор. Той дойде на състезанието в Акапулко, което е от серията 500. В мексиканския курорт Димитров изигра паметни мачове – срещу шотландската звезда Анди Мъри на полуфинал и срещу южноафриканеца Кевин Андерсън на финала, като и в двата случая трябваше да премине през три сета, за да спечели. Мачът с Мъри влезе в топ 5 на най-драматичните мачове за годината на ATP.

Следващият много радостен момент за нашето момче беше стартът на сезона на клей. Димитров спечели турнира от серията 500, побеждавайки на финала чеха Лукаш Росол. Титлата доведе и до силно представяне на Мастърса в Рим, където Димитров за пръв път в кариерата си достигна до полуфинал на състезание от толкова висока категория.

Димитров бързо забрави за провала на „Ролан Гарос” и направи впечатляващи неща по време на краткия сезон на трева. Точно на трева се е родил тенисът, там беше и стихията на Григор тази година. Първо той взе турнира в Куинс с победа на финала над Фелисиано Лопес, след като изигра най-дългия финал в историята му и след като преди това елиминира шампиона от Australian Open Станислас Вавринка. Последва и чудесно представяне на „Уимбълдън” – победа над действащия шампион Анди Мъри на четвъртфинал и достойно представяне срещу бъдещия победител в турнира Новак Джокович на полуфинал. Тези подвизи родиха и страхотната новина – номер осем в света на 4 август!

Финалът на сезона не беше толкова силен за Димитров, но все пак той показа, че вече е в елита и в Северна Америка. Григор успя да стигне до полуфинал на Мастърса в Торонто и до осминафинал на US Open, като за пръв път в кариерата си записа победа на последния турнир от Големия шлем. А признанието за взривната игра на Димитров, който винаги събира погледите на тенис публиката, дойде и с първото място в класацията „Удар на годината” на ATP.

Лудогорец


Българският футбол имаше повод за гордост през 2014 г. Шампионът „Лудогорец“ постигна исторически успех, класирайки се и представяйки се достойно в групите на Шампионската лига.

Лудото приключение на „Лудогорец“ започна още в плейофите, като драмата достигна своя апогей в мача срещу румънския „Стяуа“.  Българският отбор изглеждаше обречен, когато в последните минути успя да отбележи и да се върне в мача. Страшният удар за „Лудогорец“ обаче дойде, когато в 118-ата минута бе изгонен вратарят Владислав Стоянов. Неговото място самоотвержено зае защитникът Козмин Моци, за чийто ужас мачът стигна до дузпи. След нечовешка драма Моци успя да спаси последната дузпа, с която класира отбора за Шампионската лига. Емоционалните викове на коментатора Алекси Сокачев още дълго отекваха след историческия успех.

Попаднал в една група с „Базел“, „Ливърпул“ и „Реал Мадрид“, българският отбор успя да покаже класата си и в Шампионската лига. Тимът от Разград постигна победа срещу „Базел“ и равенство срещу „Ливърпул“. Дори при загубите си обаче, „Лудогорец“ в много случаи играеше като равен с равен, а в някои от срещите само малко късмет му попречи да докосне победата.

Въпреки че не успя да продължи напред в Шампионската лига, „Лудогорец“ се представи достойно и успя да докара на българска земя световни футболни звезди като Роналдо, Касияс, Рамос, Джерард, Балотели и много други.

Сани Жекова


Александра Жекова от години е единствената ни надежда в зимните спортове. Тя напълно заслужи възхищението на цяла България с отличното си представяне на Олимпиадата в Сочи, където стигна до финал в дисциплината сноубордкрос и въпреки че трябваше да грабне бронзовия медал, малшансът я постави на пето място.

Българката стартира отлично и в началото бе втора, а след това се движеше трета почти през цялото време. Малко преди финала тя бе брутално връхлетяна и съборена от италианката Микела Мойоли.

Жекова все пак се изправи и продължи до финала, докато Мойоли не завърши. Олимпийска шампионка стана Ева Самкова от Чехия.

Вижте кои спортисти взеха Спортните Икари

На церемония в Националната художествена галерия бяха раздадени ежегодните награди Спортен Икар, като приза за "Постижение на годината...

Въпреки че безумното поведение на Мойоли й отне сигурния медал, Сани прояви изключително благородство в коментарите си след финала, оправдавайки италианката и заявявайки, че уважава всичките си съпернички и не се сърди на никого.

Петото място на Сани бе най-доброто класиране на български спортист на Олимпийските игри в Сочи.

Българският ансамбъл по художествена гимнастика


След 18-годишно чакане българският ансамбъл по художествена гимнастика стана световен шампион, печелейки златните медали в многобоя на световното първенство в турския град Измир.

Възпитаничките на Ина Ананиева в състав - Ренета Камберова, Михаела Маевска - Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова, изиграха по невероятен начин и двете си композиции.

Кой грабна приза Спортист на Плевен за 2014

Лекоатлетът Тихомир Иванов бе обявен за Спортист на годината на Плевен на тържествена церемония в актовата зала на общината. Кметът на ...

Второто място бе за Италия, а третото – за Беларус.

Русия остана четвърта, след като гимнастичките й допуснаха много неточности на ленти и топки.

За последен път българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал на Мондиал в Будапеща през 1996 година.

Станимира Петрова


Българката Станимира Петрова стана световна шампионка в категория до 54 килограма на Световното първенство по бокс за жени, което се проведе в южнокорейския град Джеджу.

Петрова победи на финала с 2:0 съдийски гласа действащата европейска шампионка от Букурещ 2014 Марция Давиде (Италия). Нашето момиче имаше превъзходство в три от четирите рунда на мача.

Национален шампионат по ММА ще се проведе в Пловдив на 13 декември

Националният шампионат по ММА за аматьори, организиран от Българската федерация по ММА /БФММА/ събира състезатели, родители и фенове на...

Така Станимира Петрова спечели първата световна титла в кариерата си.

Кубрат Пулев


Българският професионален боксьор Кубрат Пулев участваше в едно от най-чаканите спортни събития за годината – мача със световния шампион в супер тежка категория Владимир Кличко. В срещата Кличко защитаваше шампионските си пояси, а Кубрат стигна до мача като претендент. И макар Пулев да загуби срещата, самият факт, че достигна до нея, говори много за неговата класа и шеметно професионално развитие.

В самата среща Кобрата успя да удържи Кличко 5 рунда. Падна на няколко пъти, докато не се стигна до фаталния нокаут в петия рунд. След мача Кубрат благодари за безпрецедентната българска подкрепа, заяви, че ще продължи напред с усилието си да става все по-добър, и обвини щаба на украинеца в мръсни номера.

Сагата около напрежението между двамата продължи дълго. Въпреки скандалите, заканите и оправданията обаче, специалистите бяха категорични, че Пулев е талантлив боксьор, който има светло бъдеще и който ако работи упорито, един ден може да направи това, което на 15 ноември не успя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт