За какво ни е това спортно министерство?

37460
За какво ни е това спортно министерство?
Снимка: БГНЕС

Преговорите около съставянето на правителството легитимираха смъртта на българския спорт. Процес, започнал с демократичните промени в България и следван с упорито постоянство от всички ръководни фактори в държавата до ден-днешен. И след като през последните години той приличаше на ударен тежко, но все още стъпил на краката си боксьор, то последните два удара бяха нокдаунът и нокаутът, след които изправянето изглежда невъзможно.

Първо беше назначението на проф. Мариана Георгиева за министър. Жена, която дотолкова нямаше понятие от материята, че днес Божидар Лукарски ни се струва като потенциален експерт в икономиката. Това нямаше как да ни се размине и доведе до най-срамното ни представяне в историята на зимните олимпийски игри и тотална разруха в спорта - сфера, която съвсем не е маловажна за българина. Мариана Георгиева вече е история, тя беше поредното уродливото отроче на системата. И за да не продължаваме по този път, следващият министър и подходът към тази област трябваше да са тотално различни.

Горанов "случайно" се видял с Пеевски, Кънев обещавал да не гласува за Борисов

Отношенията ми с ГЕРБ и г-н Борисов не са променени от 2008 година. Нямам отношения с Делян Пеевски, различни от тази среща от 2010 год...

Важен ли е за политиците българският спорт? Ако отговорът е да, то нямаше ли нужда той от тотална реформа, афиширана в други сектори като здравеопазването, съдебната система и т.н? Вторият въпрос е с ясен и крещящ отговор, но за жалост такъв се оказа и първият, ала в негативен план. Това разбрахме през последния месец, когато дойде нокаутът.

Защо в програмата на това правителство, представена в декларация, няма нито дума за българския спорт? Цели 20 параграфа, обсъждани цял месец, на практика обхващащи всички други сфери, които имат свое министерство, а за спорта план за работа, приоритети и цели няма. Защо изобщо съществува това министерство тогава и какво ще прави 4 години (в утопичния случай) Красен Кралев?

И за да не се заблуждава обществеността от актуализираните с щампа 2014-а популистки лафове на Бойко Борисов от рода на "нов маниер в политиката" и т.н., е важно да знае някои неща. Които са обществена тайна и се носят от уста на уста и от коментар на коментар в социалните мрежи. Там бурно се обсъждат едни милиони от спечелена държавна поръчка през 2013 година от фирмите на варненския бизнесмен за реклама на Спортния тотализатор. Според други информации Красен Кралев е станал министър на спорта, защото това му е било обещано от Борисов малко след взимането на властта от БСП, ДПС и Атака през миналата година. Тогава, пак според различни твърдения, всички доскоро "негови" медии изоставили Борисов. Единствено тези на Кралев не го направили. А за награда, донасят слуховете, че му било обещано подобаващо възнаграждение - когато Борисов се върне като премиер. Като Бойко Борисов сбъдне неговия стар политически копнеж - да бъде министър на спорта.

Какъв е изводът от тези информации, които се въртят в общественото пространство? Министерство на спорта, без план и начертана работа за вършене, вероятно е създадено в този кабинет, за да задоволи болезнената амбиция на един човек. Сега едничката надежда е интересите на Кралев да съвпадат с тези на българския спорт. Сигналите тук обаче са изключително песимистични. А за доказателство е достатъчно да се отбележи само един факт от последните години. Споменатите по-горе медии на Кралев преди време обслужваха разрушителното управление на Данчо Лазаров начело на волейболната федерация и с изключително упорство и безпардонност хулеха най-добрия български волейболист през последните години - Матей Казийски, както и най-добрия треньор Радостин Стойчев.

Мануела Малеева: Кой е Красен Кралев?

"Кой е Красен Кралев?". С този въпрос най-голямата от трите легендарни сестри в българския тенис Мануела Малеева опита да се запознае с...

Днес повече от всякога българският спорт е потъпкан. Безсмислено е да се занимаваш с него под каквато и да е професионална форма. Дали като спортист, журналист или някаква друга част от пъзела. Наистина унизителни времена. В които управляващите официално се изплюха върху олимпийските ни шампиони, върху всичките ни големи успехи в борбата, волейбола, футбола, зимните спортове, леката атлетика. Превръщайки ги в безвъзвратно минало. Лишавайки една безкрайно спортна нация от част от малкото й радости. На 7-и ноември 2014 година българският спорт официално беше неглижиран до обидни нива. Не чакайте модерни бази, бъдещи олимпийски шампиони и каквито и да било успехи! Оттук нататък за българския спорт или добро или нищо...

Автор: Sportline.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт