Русия полудя, златото е за мъжката щафета на домакините в биатлона

21632
Снимки: Getty Images/Guliver

Предпоследният ден на Олимпиадата в Сочи донесе изключителна радост за домакините от Русия. Тяхната мъжка щафета изми срама на хокейния отбор и завоюва златния медал след невероятно състезание и борба до последно с Германия. На трето място, с бронз, остана Австрия. Така се запази традицията някой измежду Русия, Германия и Норвегия да взима златото на олимпийски игри в цялата история на биатлона. Горчилката беше за Норвегия, която водеше до последната стрелба, но Емил Хегле Свендсен се издъни и скандинавците дори не взеха медал.

България зае 15-тото място, като само Красимир Анев оправда очакванията, стреляйки без грешка, но при големия пасив преди това нямаше как да изведе щафетата ни по-напред.

Украйна триумфира в женската щафета в биатлона

Украйна спечели златния медал в женската щафета от програмата на биатлона в Сочи, след като Вита Семеренко, Юлия Джима, Вали Семеренко ...

При първата стрелба на първите постове, от положение легнал, процентът на свалени мишени беше уникален – цели 15 отбора от общо 19 направиха пет от пет, включително Михаил Клечеров, който бягаше на първи пост за нашата щафета. Единствено на Украйна се наложи да изстреля повече от един допълнителен патрон – Дмитро Пидручний беше „грешникът”. Така след първото изпитание на огневия рубеж водеше Франция чрез Жан-Филип Льо Гелек, който стреля сякаш с автомат и свали мишените за уникалните 20 секунди с подготовката.

При втората стрелба блеснаха Тарей Бьо от Норвегия и Ерик Лесер, които отново не направиха грешка, а плътно зад тях излезе Алексис Бьоф, също с нула. Михаил Клечеров се нуждаеше от един допълнителен патрон, но на бягане българинът беше доста зле и се движехме на последното 19-то място. След първия пост девет отбора вървяха без нито един допълнителен патрон, а домакините от Русия бяха на едва осмо място с два допълнителни патрона на влезлия в щафетата в последния момент Алексей Волков. А Франция беше на 32 секунди след по-бавното каране на Бьоф.

При предаването на вторите постове Норвегия, благодарение на Бьо, имаше аванс от 10 секунди пред Германия. Руснаците бяха трети, на 16 секунди след отлично бягане на Волков. Михаил Клечеров пък изостана с 1:22 минути от Норвегия, но поне изпревари швейцарската щафета.

След стрелбата от положение легнал на вторите постове Даниел Бьом изведе Германия начело, на 6 секунди пред Йоханес Бьо, който изстреля шест патрона за пет мишени. Трети бяха руснаците в лицето на Евгени Устюгов, който също изстреля допълнителен патрон. Огромен провал в тази стрелба направи САЩ, след като Ръсел Къриър пропусна цели три мишени при осем изстреляни патрона. България се придвижи до 15-то място благодарение на Иван Златев, който използва само един допълнителен патрон.

Промяна в щафетата ни в биатлона

Малка промяна са предприели треньорите в състава на биатлонската на щафета. Владимир Илиев и Иван Златев си разменят местата като втори...

Втората стрелба на вторите постове Германия, Норвегия и Русия влязоха едновременно на стрелбището и там Йоханес Бьо показа най-здрави нерви, правейки пет от пет. Бьом използва един допълнителен патрон, а Устюгов трябваше да изстреля цели два допълнителни патрона. Австрия беше четвърта, а Словения, благодарение на общо 20 от 20 свалени мишени, вървеше на пето място. Иван Златев обаче се провали на стрелбището, свали само три мишени и инкасира две наказателни обиколки и 18-то място от 19 отбора, с което мечтите ни за класиране в десетката умряха.

При предаването Йоханес Бьо даде 20 секунди аванс на Оле Ейнар Бьорндален пред Арнд Пфайфер от Германия и 24 секунди пред Дмитрий Малишко от Русия. А България остана на 3:55 минути след Норвегия – когато предадохме, Бьорндален вече беше почти на стрелбището. Там великият норвежец набързо наниза пет от пет. Симон Едер също стреля много бързо – за 25 секунди, но Пфайфер и Малишко не трепнаха и отговориха с чисти стрелби, като все пак по-бързото боравене с пушката донесе на австрийците трето място след стрелбата от легнал на третите постове. Владко Илиев, който караше на трети пост за нас, не можа да напредне и си остана на 18-то място след два допълнителни патрона.

Представянето на Бьорндален обаче беше направо изумително – 20 секунди при стрелбата на прав, пет от пет и вече изглеждаше, че само чудо може да вземе златото на норвежците. Арнд Пфайфер успя да се справи най-добре от преследвачите и да изведе Германия на второ място, пред Русия и Австрия, след като Едер трябваше да изстреля седем патрона за пет мишени. Илиев си остана на 18-то място, с още един допълнителен патрон и общо осем за България.

При предаването на последните постове обаче интригата се запази – Арнд Пфайфер успя да скъси изоставането от Бьорндален до едва две секунди, след като норвежецът явно най-после усети своите 40 години на гърба си. Русия държеше третото място, на 16 секунди, а Словения и Австрия изоставаха на 18 секунди.

Биатлонистката Еви Закенбахер-Щеле е спипаната с допинг

Германската биатлонистка Еви Закенбахер-Щеле е дала положителна допинг проба на Олимпийските игри в Сочи, съобщава ДПА. По-рано днес от...

Нервите вече владееха всички и на първата стрелба първите четири отбора направиха грешки – по една за Емил Хегле Свендсен, Симон Шемп и Доминик Ландертингер, две за Антон Шипулин, но в крайна сметка пак малки разлики  - четирите щафети бяха в рамките на шест секунди. Шемп сбърка последния патрон, иначе щеше да излезе преди Свендсен. Красимир Анев записа чиста стрелба, като това ни даде 17-то място.

В битката за медалите обаче ставаше горещо – и най-хладните нерви показа Симон Шемп, който отстреля и петте мишени за едва 21 секунди, а Антон Шипулин също направи пет от пет, но за 26 секунди, което даде аванс от 4,1 секунди на германеца. Ландертинген стреля с една грешка, но беше на само 11 секунди, а големият провал се падна на Свендсен – осем патрона и наказателна обиколка, което изхвърли Норвегия от подиума – 43,2 секунди от Шемп.

Малкият аванс на Шемп беше лесно преодолян от Антон Шипулин, който изпревари германеца на едно спускане, а след това с вдъхновено бягане и под овациите на полуделия стадион не даде шанс на германеца за контраатака. Трети остана Доминик Ландертинген.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт