Кралев пресметна - параолимпийците били взели най-много пари, няма да им дават повече за 2015 г.

7327
Кралев пресметна - параолимпийците били взели най-много пари, няма да им дават повече за 2015 г.
Снимка: БГНЕС

През последните седмици бяха изнесени доста спекулативни информации относно финансирането на българските параолимпийци. Това заяви министърът на спорта Красен Кралев в отговор на конкретен въпрос на депутата от БСП Георги Търновалийски на днешния парламентарен отбор. Търновалийски зададе въпроса си конкретно заради изказване на председателя на Българската параолимпийска федерация Илия Лалов, че до края на годината параолимпийците ни, които спечелиха седем медала от Световното първенство в Катар, няма да имат никакви пари от държавата за подготовка за Олимпиадата в Рио догодина. Квалификационните норми ще трябва да се покриват в първите месеци на 2016-та година.

От думите на Кралев обаче излезе, че Българската параолимпийска федерация била най-финансираната от държавата. Спортният министър подкрепи тезата си с числа – параолимпийците били получили общо 535 000 лева от държавата за подготовка и за административни разходи. 460 000 лева са били за подготовка на 12 спортисти – това правело по над 38 000 лева на човек, което значело, че параолимпийците ни взели най-много държавни пари от професионалните спортисти. В статистиката на спортното министерство Федерацията на параолимпийците била на 17-то място по абсолютна сума на получени средства от общо 77. Параолимпийската федерация може да кандидатства за финансиране за високо спортно майсторство и през 2016-та година, уточни Кралев.

Параолимпийката ни Стела Енева завоюва приза за спортист №1 на месеца

Параолимпийката ни Стела Енева завоюва приза за спортист №1 на месец октомври за първи път. Шампионката ни донесе на страната злато в т...

От своя страна Търновалийски заяви, че е задал конкретен въпрос и няма нужда да се правят съпоставки на кое място е Българската параолимпийска асоциация. Смятам, че предвид успехите си те имат право да искат повече пари. Ще има ли средства до края на годината, настоя Търновалийски. На този въпрос Кралев отговори, че България няма да загуби нито един спортист, както намекна червения депутат. Българските параолимпийци са получили най-много средства според числата, каза Кралев. Той уточни, че повече пари до края на годината няма да има. Догодина обаче щяло да има нова програма за хора с увреждания, които се занимават професионално със спорт. С тази програма ще се финансират конкретни спортове, в които се развива професионална дейност от спортисти с увреждания, уточни Кралев. Той добави, че догодина ще има 18% увеличение на парите за параолимпийците. Спортният министър уточни и, че никога спортното министерство не е отделяло надбавки за треньорите на спортистите, донесли златни медали за България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт