Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг вече започнаха

3096
Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг вече започнаха
Снимка: Getty Images/Guliver

Първите официални състезания на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг започнаха, както беше предвидено, в навечерието на церемонията по откриването.

Първите състезания бяха по кърлинг за смесени двойки в Центъра за кърлинг в град Гангнюнг, където ще се провеждат състезанията върху лед. В груповата фаза се срещат отборите на САЩ – олимпийски спортисти от Русия, Канада - Норвегия, Южна Корея – Финландия, Китай – Швейцария. Това е и първият път, в който тази дисциплина в кърлинга е включена на олимпийския лед.

МОК не допуска на Олимпиадата 15 от руснаците, оправдани от арбитражния съд в Лозана

Международният олимпийски комитет отказа да допусне на зимните игри в ПьонгЧанг15 руснаци - 13 спортисти и двама треньори, които по-ра...

В срещата между САЩ и атлетите на Русия, победители станаха американците Мат и Бека Хамилтън. Те надвиха Александър Крушелнитски и Анастасия Бризгалова, която подари на американския отбор малко плюшено мече.

Официалното откриване на Игрите е планирано за петък от 20:00 часа тамошно време с тържествена церемония, подготвена от домакините и парад на атлетите на олимпийския стадион в Пьонгчанг, посочва БГНЕС.

На Олимпийските игри ще бъдат присъдени 102 медала в седем спорта и 15 дисциплини. За тях ще се борят повече от 2 900 спортисти, идващи от 92 страни.

Северна Корея, която бойкотира летните игри в Сеул през 1988 година, този път реши да участва и изпрати 22 свои представители. Пхенян все още официално е във война с Южна Корея. Тези "Игри на мира", както бяха наречени от Южна Корея, позволиха през последния месец да се постигне видимо сближаване между двете страни. В петък техните спортисти ще дефилират заедно под знамето на корейското обединение – светлосин силует на полуострова на бял фон. По време на състезанията, екипът по хокей за жени ще бъде обединен.

Интересни факти за българското участие в ПьонгЧанг

Кои са най-натоварените дни за нашите представители в зимните спортове, кой град е доставил 1/4 от българския състав за ПьонгЧанг,...

Същевременно Северна Корея обяви, че няма никакво намерение да провежда срещи с американски ръководители по време на игрите. Това съобщи официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА.

"Ние ясно го декларираме. Нямаме ни най-малко намерение да се срещаме с американски ръководители по време на нашето посещение в Юга", каза високопоставен служител в севернокорейското министерство на външните работи.

Русия, за сметка на това, няма да е добре дошла на тазгодишната олимпиада, заради допинг скандалите, които излязоха наяве през последните две години. Руски спортисти все пак ще участват в игрите под името Руски олимпийски атлети и ще дефилират под флага на Игрите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Багата слага ново начало с битка срещу 9 години по-млад руснак

Спорт по телевизията днес - 28 март 2024 г.

Кобрата: Галата ще бъде зашеметяваща, имам насрочен мач с Чар за световната титла

Голяма звезда в таекуондото ще играе за България на Игрите в Париж

Нургюл Салимова: В Рейкявик повиших рейтинга си и загрях за Турнира на претендентките

Атентатът в Москва буди опасения за терористична атака на Олимпийските игри в Париж

3 години по-късно: Рускиня взе златния медал на хваната с допинг българка

Почина един от най-активните деятели на леката атлетика в България

Краснобаева и Брезалиева с нови 5 медала за България от Световната купа в Палео Фалиро

Двойна победа за България на Световната купа по художествена гимнастика (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт