Започват Параолимпийските игри в Лондон

13494
Започват Параолимпийските игри в Лондон

Днес в Лондон започват Параолимпийските игри 2012. Началото ще бъде дадено с церемония, в която се очаква да вземе участие и световноизвестният физик Стивън Хокинг.

В дните до 9 септември 4200 атлети от 165 държави ще демонстрират възможностите на човешкия дух, смелостта да се справят с превратностите на съдбата и желанието да покажат, че хората с увреждания заслужават огромно уважение и възхищение.

През 1948 г. в Стоук Мандевил се провеждат първите организирани игри за хора с увреждания. Те представляват състезание по стрелба с лък, в което участват 16 бивши военослужещи - 14 мъже и две жени. Четири години по-късно датски спортисти се включват в надпреварата в Стоук Мандевил, което превръща състезанието в първите международни игри за хора с увреждания. През 1960 г. в Рим се провежда първата параолимпиада.

64 години след състезанието по-стрелба с лък в Стоук игрите са се превърнали в едно от най-мащабните спортни събития в света, което предизвиква интереса на милиони хора. В Лондон ще вземат участие безпрецедентните 4200 състезатели - с 250 повече, отколкото в Пекин преди четири години. Те ще представляват 165 държави и в продължение на 11 дни ще се борят за 503 златни медала в 20 вида спорт.

Организаторите на Лондон 2012 обявиха, че вече са продадени 2.3 милиона билета за състезанията при 2.5 милиона пуснати в продажба. Това означава, че почти сигурно игрите в Лондон ще бъдат първата параолимпиада, в която всички пропуски ще бъдат изкупени. За сравнение - преди четири години в Пекин бяха продадени 1.8 милиона билета.

Вие лапахте, ние платихме

Нашите олимпийци са сред малкото, които на тези игри спазиха Кубертеновия принцип - не е важно да побеждаваш, а да участваш. Като изклю...

България ще участва с осем състезатели на параолимпийските игри.

Това са лекоатлетите Стела Енева, Иванка Колева, Радослав Златанов, Мустафа Юсеинов, Даниела Тодорова, Дечко Овчаров и Ружди Ружди, както и състезателката по джудо Ивомира Михайлова.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт