Новият шампион по шахмат се казва Магнус Карлсен

32970
Новият шампион по шахмат се казва Магнус Карлсен
Снимка: Getty Images/Guliver

Норвежецът Магнус Карлсен се превърна в 16-ят световен шампион по шахмат в историята, след като направи реми с Вишванатан Ананд в 10-та партия между двамата и си осигури крайната победа.

По този начин 22-годишният гросмайстор поведе с 6,5:3,5 и си осигури титлата две партии преди края на двубоя. Карлсен взима короната на своя опонент и вече е новият световен шампион по шахмат. Ананд изоставаше с 3:6 преди днешната партия и бе притиснат до стената, като трябваше да вземе трите оставащи, за да стигне до равенство. Той се бори докрай с черните фигури, но все пак не успя да надхитри съперника си и двамата си стиснаха ръцете на 65-ия ход, а по този начин Карлсен заслужено взе световната титла в шахмата, пише БГНЕС.

22-годишният норвежец е изиграл 1462 записани партии, от които 954 в официални срещи. Добива световна известност в този спорт едва 13-годишен. 

Магнус Карлсен задържа убедителния си аванс за световната тила по шах

Интригата за световната титла по шахмат намаля още повече, след като в осмата партия бе фиксирано реми на 34-ия ход. Резултатът в мач...

Достига 10-о място на турнира за Световната купа на ФИДЕ, проведен през 2005 г. Носител е на най-високата награда в шаха - "Шахматен оскар" за 2009, 2010, 2011 и 2012 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт