Ямайка натри носа на САЩ и в щафетите, косвена радост за България в Пекин

9204
Ямайка натри носа на САЩ и в щафетите, косвена радост за България в Пекин
Снимка: Getty Images/Guliver

Изключително лошо предаване между третия и четвъртия пост на американската щафета при мъжете доведе до трето злато за Юсеин Болт и съотборниците му от Ямайка, които грабнаха златото в най-чаканата щафета – тази на 4 х 100 метра. Ямайка спечели с 37,36 секунди, а САЩ остана с 37,77 секунди, но щафетата им беше дисквалифицирана. Така, на второ място стъпиха домакините от Китай, които показаха изключителен синхрон в предаването и завоюваха сребърния медал с 38,01 секунди. Нещастието за американците се оказа щастие за канадците – те взеха бронза, с 38,13 секунди.

До предаването между трети и четвърти пост американците водеха, но точно тогава Тайсън Гей и Майк Роджърс направиха вече традиционната груба грешка за щафетата на САЩ, като основната вина беше на Роджърс. Той тръгна по-рано и предаването стана извън позволената зона. Така, само при предаването Ник Ашмийд успя да навакса изоставането и за Болт беше детска задача да завърши първи, още преди да стане ясно, че американците ще бъдат дисквалифицирани. Ако Гей и Роджърс бяха направи добро предаване, то щеше да има изключителна интрига на последния пост, след като преди това, на втори пост, Джъстин Гатлин беше извоювал добър аванс, а на първи пост Бромел беше изпреварил Неста Картър. Всъщност Роджърс имаше аванс от три-четири крачки пред Болт и при хубав летящ старт и на двамата не се знаеше какво щеше да се случи.

Демирева не успя да надскочи себе си в Пекин

Българската представителка във финала на високия скок Мирела Демирева се представи разочароващо, като успя да преодолее само една височ...

В женската щафета изненади нямаше – там тимът на Ямайка в състав Вероника Кемпбъл-Браун, Наташа Морисън, Илейн Томпсън и Шели-Ан Фрейзър-Прайс беше твърде силен за останалите и спечели състезанието с рекорд на световните шампионати от 41,07 секунди. На второ място остана американската щафета, с 41,68 секунди. Бронзът взе Тринидад и Тобаго с 42,03 секунди което е национален рекорд.

Иначе в днешния предпоследен ден в Пекин имаше радост и за България. Филип Миланов, който се състезава за Белгия, завоюва сребърен медал на диск с 66,90 метра, което е национален рекорд на Белгия. Шампион стана полякът Пьотр Малаховски с 67,40 метра, а сънародникът му Роберт Урбанек завърши трети, с 65,18 метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт