БАБХ забранява хранителната добавка, провалила отбора по щанги

10495
БАБХ забранява хранителната добавка, провалила отбора по щанги
Снимка: Getty Images/Guliver

Във връзка с възникналия казус в българския национален отбор по щанги, при който в пробите на всички национали в отбора беше открит допинг, Българската агенция по безопасност на храните получи официално писмо от Българската федерация по щанги. На негово основание БАБХ извърши собствена проверка относно хранителната добавка "Трайбест" и наличието на забранени вещества в нея.

Две проби от хранителната добавка "Трайбест" бяха изпратени в акредитираната лаборатория "Еврофинс" – Хамбург – Германия. Резултатите и от двете проби за наличие на забранения стероид станозолол в състава на хранителната добавката са положителни!

Във връзка с това БАБХ предприе следните мерки:

1. Унищожаване на вече блокираните количества от хранителната добавка "Трайбест".

2. Заличаване на хранителната добавка "Трайбест" от базата данни на разрешените хранителни добавки.

3. На производителя "Трайбест Нутришън" България ООД е съставен акт за установяване на административно нарушение.

"Очакванията се потвърждават," заяви президентът на БФ вдигане щанги Неделчо Колев за сайта на федерацията wfbulgaria.com.

"Както споменах още в деня, когато ни известиха за положителните проби ние имахме информация, че въпросната хранителна добавка е замърсена и е с наличие на неупоменато на етикета от производителя и вносителя вещество. Сега това се потвърждава с независим тест, извършен в Хамбург. Оттук нататък следва да се намесят разследващите органи, разчитаме и на Прокуратурата, защото случаят е много сериозен. За нас е важно, че получаваме категорични доказателства, че вината е извън националния отбор, треньора и федерацията. Това ще ни помогне да се опитаме да спасим тези младежи за спорта и ще бъде добър урок за това да не се доверяваме на изписаните върху опаковките от вносители и производители съставки. Очевидно всяко нещо трябва да се подлага на съмнение и проверка, за което разчитаме на съдействие от нашата допинг лаборатория," каза още Неделчо Колев.

60% от лекарствата в интернет са фалшифицирани

Много фирми правят сайтове като онлайн аптеки, чрез тях продават незаконно лекарства и заблуждават пациентите, заяви пред "Труд" изпълн...

Той разкри, че на 3 април лично е пратил по DHL хранителната добавка "Трайбест" за тестове в лабораторията в Кьолн и очаква резултатите да потвърдят констатациите от Хамбург. В Българската федерация очакват и официалното отваряне на вторите проби на щангистите, за да се установи точната концентрация на забранения препарат попаднал в тях чрез замърсената добавка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт